Thursday, January 8, 2009

Navigator minda

Hi,salam semua.

Sudah agak lama saya tidak mengemas kini laman ini.Bukan apa,saya kesuntukan masa.Terlalu banyak yang perlu diselesaikan.Apa-apa pun hari ini terbuka pula hati untuk menulis sekilas pandang tentang tajuk di atas.

NAVIGATOR MINDA - EMPAYAR MINDA MELAYU ALAF BARU.Begitulah tajuk buku yang saya baca baru-baru ini.Buku ini di tulis oleh salah seorang jutawan IT di Malaysia yang bernama Prof Dato' Dr Zubir Hj Yahya.

Saya bukan hendak promosi buku.Hanya sekadar berkongsi dengan anda apa yang telah saya baca.Buku ini memang sangat elok di baca oleh kita semua kerana ia benar-benar membuka minda kita.

Di awal muqadimah buku ini penulis telah menulis begini...(saya pinjam sedikit tulisan beliau untuk kita renungkan bersama)...." manusia adalah makhluk paling istimewa yang dicipta oleh Allah SWT.Didalam diri manusia telah disembunyikan satu sifat khas bernama MINDA.Akal yang dikurniakan olah Allah SWT menjadi sunnah dan tabiat semula jadi manusia untuk mencari jalan menerokai kuasa induk minda demi kebaikan serta kesejahteraan hidup di dunia".

Kenapa Navigator Minda? Sengaja saya pilih tajuk ini sebagai kesinambungan daripada coretan sekilas pandang saya di laman lalu sempena maal hijrah dimana saya menyarankan agar kita membuat penghijrahan minda.

Penghijrahan minda ini sangat penting lebih-lebih lagi dewasa ini......zaman yang penuh dengan cabaran tekanan dan dilema yang banyak melibatkan bangsa melayu dan islam.Melayu meliputi semua bangsa peribumi Malaysia khasnya dan seluruh nusantara amnya.

Kebanyakan bangsa melayu dan umat islam hidup dalam belenggu kemiskinan seperti yang kita lihat di serata dunia sekarang ini.Kalau dulu islam pernah mencapai status kecemerlangan semasa zaman kegemilangan The Golden Era of Islam,tetapi kini islam dianggap sebagai agama pengganas.Malahan gelaran terrorist kini menjadi terlalu sinonim dengan islam.Bangsa melayu pula dicap sebagai kaum yang tidak pandai berfikir dan guaranteed business failure walaupun ada subsidi serta hanya layak untuk kerja yang mempunyai skim pencen (pension scheme society).

Gelaran-gelaran ini sangat mengaibkan bangsa kita.Ia perlu di hapuskan dan maruah bangsa dan agama kita perlu ditegakkan.Tapi bagaimana?

Mudah saja.Setiap dari kita perlu menilai diri berpaksikan keyakinan dan keimanan dalam diri masing-masing.

Kita mulakan dari sudut bangsa melayu dalam perniagaan dahulu.Kita cari punca kenapa terlalu kurang pemimpin melayu yang menguasai bidang perniagaan sedangkan graduan melayu dalam bidang Pentadbiran Perniagaan dari universiti tempatan dan luar negara begitu ramai? Malah tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa ada diantara graduan jurusan perniagaan ini yang buta huruf dengan konsep perniagaan dan sanggup menganggur atau bekerja sebagai kitchen crew di restoran francais luar negara.Glamour lah tu.

Bangsa melayu telah terlalu lama dijajah.Malah sehingga ke hari ini walaupun kita telah menikmati kemerdekaan selama 50 tahun,hakikatnya minda kita masih dijajah.Pihak penjajah telah sekian lama memprogramkan cara bangsa melayu berfikir sehingga kita merasa bahawa melayu itu lemah,melayu itu mundur.Dan apa yang amat menyedihkan sekali ialah kita sebagai bangsa melayu menerima bulat-bulat apa yang telah diprogramkan itu.Malah kita sendiri mempermainkan bangsa kita dengan simpulan bahasa janji melayu.Kita sendiri mengaku bahawa melayu itu terlalu lemah sehingga tidak mampu untuk menepati janji.

Kita akui melayu kini semakin sedar namun dalam sedar itu masih terlalu banyak kealpaan hingga terlupa akan tanggungjawap terhadap diri sendiri.

Kebanyakan kita bila gagal dalam sesuatu perkara jarang sekali membuat post-mortem dan bertanya pada diri sendiri 'kenapa aku gagal?'.Dan seringkali kita mendengar bangsa kita mengeluh dan menyalahkan orang lain atas kegagalan sendiri.Sasaran utama tentulah kerajaan yang sepatutnya memberi bantuan......?@xx?.Pendapat saya,selagi kita asyik menyalahkan orang lain atas kegagalan kita selagi itu kita tidak akan dapat memperbaiki diri kerana kita tidak melihat dimana salah dan kesilapan kita.

Seperti kata pepatah cina yang antara lain bermaksud ...Jika kita hendak mengisi sebuah cawan dengan air sedangkan cawan itu telah penuh,maka air yang kita isi akan tumpah.Maka kita perlu kosongkan cawan itu dahulu.Ertinya kita kena delete kan apa yang telah diprogramkan oleh penjajah dalam minda kita dan isikan minda kita dengan program aplikasi baru yang akan menyerlahkan kehebatan kita.

Tugas kita sekarang adalah untuk mencari dimanakah virus yang diprogramkan oleh penjajah ini tersembunyi didalam software Minda Melayu? Dan tanggungjawap kita untuk mencipta antivirus yang berkesan untuk membasmi virus kemiskinan sekaligus mengenalpasti kesilapan Mother-board malfunction didalam sistem minda bangsa melayu?

Sama-samalah kita perjuangkan.Hingga bertemu di lain laman......wasalam.3 comments:

  1. tiada jalan redah hutan buat jalan... =)

    ReplyDelete
  2. jangan redah hutan simpan....sudah lah

    ReplyDelete
  3. ah... yg di tangkarason dan paitan tu, org sendiri bah kana penjara pasal meneroka hutan simpan kunun. tapi sekarang aku tinguk, kana tanam kelapa sawit pulak. hutan simpan???

    ReplyDelete